Alobal na grilu
Při grilování může nastat situace, kdy maso, zeleninu či ovoce nemůžeme položit na rošt, ani napíchnout na špíz nebo upevnit na rožeň, protože je zvlášť měkké a křehké, anebo obsahuje příliš velké množství tekutiny. V tom případě je zabalíme do alobalu a teprve poté je položíme na rošt; doba grilování se tím téměř neprodlouží.
Alobal před použitím musíme potřít tukem. A balíčky v alobalu umístíme na rošttěsně nad žhavé uhlí či popel. Chceme-li, aby grilovaná rajčata, cibule, jablka nebo hrušky měly pěknou barvu a příchuť pečeného pokrmu, fólii před koncem grilování rozevřeme.
Křehké grilované ovoce či zeleninu nemusíme do hliníkové fólie jenom balit, můžeme je položit na rošt potažený alobalem; přitom jej rovněž musíme potřít tukem. Existují také alobalové misky různých velikostí v nichž se potraviny dají šetrně ugrilovat.